MD5-muunnin – tietoa tästä laskurista

Käyttääksesi muunninta syötä valitsemasi merkkijono muuntimeen. Merkit voivat sisältää numeroita, kirjaimia tai erikoismerkkejä.

MD5 on tunnettu kryptografiassa käytetty tiivistefunktio, jonka suunnitteli Ronald Rivest vuonna 1991. MD5 on julkaistu vuonna 1992. MD5 on koko nimeltään ”The MD5 message-digest algorithm”, ja se perustuu aiempaan MD4-algoritmiin. Kuten edeltäjänsä, myös MD5:n on huomattu kärsivän laaja-alaisista heikkouksista. MD5-tiivistefunktiossa salattava viesti rikotaan 512 bitin lohkoiksi ja tiivisteen koko on 128-bittiä.

MD5-tiivistefunktio tuottaa paljon yhteentörmäyksiä, eli eri syötteillä on mahdollista saada samoja tiivisteitä. Siksi sen käyttö ei ole suositeltavaa.

MD5-tiivistefunktio on käytännössä mahdoton murtaa siten, että saataisiin tiivisteen perusteella selville alkuperäinen viesti. On kuitenkin mahdollista kokeilemalla selvittää mitä tiivisteitä eri viestit synnyttävät. Esimerkiksi kun ajetaan viesti ”password” MD5-tiivistefunktion läpi saadaan aina tiivisteeksi ”5f4dcc3b5aa765d61d8327deb882cf99”. Koska suosituimmat salasanat ovat yleisesti tiedossa, myös niiden MD5-tiivisteet ovat.